Selecteer een pagina

Biografie KAFKA

KAFKA is de tweekoppige band van Dafne Holtland en Frank van Kasteren, een samensmelting van muzikale tegenstellingen.

Zij: een hemelsblauwe stem. Zo ‘up’ als het maar kan. Licht, lyrisch, rond en harmonisch, en toch brutaal als rock en roll. Geef haar een instrument en ze spéélt, met evenveel kindse onbevangenheid als training in de vingers. Dat krijg je als je klassiek leert, wordt geslepen door lichte (pop)muziek en techniek, ‘jeu’ en improvisatiekunst meeneemt uit de theaterwereld.

En hij dan? Frank van Kasteren. Alternatieve liedjesschrijver. Een ambachtsman op welk instrument dan ook, ongepolijst maar vakkundig, en met het perfectionisme van een componist. Zoekt de verrassing van muzikale contrasten op, zet er rauwe beats onder en schaaft tot het klinkt zoals het moet. Door de wol geverfd als schrijver van liedjes, gitarist in verschillende bands en met mooie lp’s op zijn naam.

Breng die twee werelden bij elkaar en je krijgt KAFKA. Het muzikale hand-in-hand lopen van twee mensen die precies hebben wat de ander niet heeft.

 

Hoe klinkt dat?

Vrolijk én bedachtzaam. Soms bombastisch melodieus, dan weer gelaagd, zacht en bescheiden. Kafkaësk spannend, gevolgd door de harmonische conclusies waar je op hoopt. Met een lome rauwe ondertoon – ritmisch, gravend en opzwepend. 

“Kafkaësk spannend!”

DIT IS KAFKA:

Twee jonge muzikanten, op hun eigen manier succesvol. Zij sleepte met haar band Zazí ooit een plek in de top 40 binnen, hij betrad het alternatieve circuit in verschillende formats: Wooden Saints, Orlando, Elijah en Sir James.

De Nieuwjaars tournee met songwriterscollectief Het Nieuwe Lied brengt de muzikale tegenpolen samen. Iedere dag haalt Frank Dafne op en brengt haar thuis. Ritjes om naar uit te kijken: met de okergele zon laag op het asfalt laten ze elkaar om en om hun favoriete muziek horen. Zij komt met Chopin en vrouwenkoortjes als The Staves en Kate & Anna McGarrigle, hij met rocklegendes als Queen, Radiohead en Guns ‘n Roses. Sprongen naar ver uit elkaar liggende genres, die de inspiratiemotor goed aan de praat krijgen.

De prelude

Stiekem kennen ze elkaar al van vóór de tour. Het duister als hun dekmantel. Er was een nacht tijdens Oerol – iets met een matras en passages uit Turks Fruit in een tochtige schuur. En toen nog die escapade na dat concert van Venice: ‘wat deed jij daar eigenlijk? Geen idee’. Geen van die keren leidt tot bloeiende liefde. Wil hij haar, dan wil zij hem niet, en vice versa. Het universele getouwtrek van de liefde.

Maar zoals het de liefde ook betaamt, keert ze terug. Franks moeder overlijdt en de harten schieten open: Dafne en Frank kunnen niet meer zonder elkaar. Een onhandig moment om verliefd te worden, want er breekt een rauwe tijd aan, waarin de liefde desondanks, of juist daardoor, snel groeit.

Het is ook pas dán dat ze voor het eerst een gemene deler in hun muzieksmaak vinden. Patrick Watson, concertgebouw Amsterdam. Dat klassieke, groots-melodieuze en rauwe geluid prikkelt de nieuwsgierigheid. Hoe zou hun eigen muziek klinken?

Play, record

Tijdens nachten in boshuizen, lange wandelingen en een muzikaal kat-en-muisspel krijgt hun combinatie een geluid. Elk nummer op de cd spelen ze zelf in, van gitaar tot drum en bas. De complete productie tunen ze eigenhandig af in de studio. Een volledig zelfstandig en handmatig project, waaruit hun eerste cd ontstaat: The Biggest Time Bubble.

 

DAAROM KAFKA

Op die cd staat ook een naam, KAFKA. In de eerste instantie de bijnaam van Frank voor Dafne, als symbool voor de verloren liefde die naar je terugkeert. Want, toeval bestaat niet: op de dag dat Frank Dafne verkering vraagt, verliest hij zijn geboorteknuffel. Net als het meisje in het beroemde verhaal van KAFKA, Kafka and the Travelling Doll.

Dat gaat ongeveer zo: de schrijver ontmoet een jong meisje in het park. Compleet in tranen, omdat ze net haar lievelingspop is verloren. Franz Kafka besluit haar brieven te schrijven. Vanuit het oogpunt van de pop, over alle avonturen die ze meemaakt.

Het meisje hervindt haar liefde in de brieven. Deze symboliek werd wereldberoemd: ‘Everything that you love, you will eventually lose, but in the end, love will return in a different form.’

Frank en Dafne zijn onafscheidelijk. Ook muzikaal. Ze spelen samen in het collectief van Maarten Heijmans. Hun eigen debuutalbum wordt verwacht in het voorjaar van 2021.